Du har kommet til det skrittet at du ønsker nå å bygge en nettside, hjemmeside eller webside. Uavhengig av hva du kaller det er det noen ting man må ha tenkt på før man begynner. Enten det du lager er til din bedrift, til deg selv eller andre.
Jeg skal dele med deg 6 ting jeg alltid pleier å tenke på som webdesigner, før jeg starter å designe en nettside.
6 ting å tenke på innen webdesign
1. Hvem er målgruppen for ditt webdesign
Det du bør ha klart for deg før du begynner, er å finne ut av hvem som er målgruppen for din nettside. Og på hvilken måte kan du appellere til dem på best mulig måte via webdesign.
Er målgruppen din personer som sliter kanskje med å se den minste skriften på skjermen, bør du ha dette med i planleggingen din. Vi mener at universal webdesign er noe du alltid bør tenke på.
Du bør ha tenkt over hvordan du skal gjøre nettsiden brukervennlig for den målgruppen du har. Design gjerne nettsiden din på et papir i starten.
Det er lov å hente inspirasjon fra andre, men ikke kopier arbeidet til andre. Tenk heller ut hvordan du kan nå det samme målet på en annen måte.
2. Design
Du skal ikke bare tenke funksjoner, men også hvordan nettsiden skal se ut. Du bør ha tenkt på hva du skal ha på siden av undersider. De vanligste er forside, kontakt side, en side som forteller om nettsiden og eier av den. Kanskje noen undersider med informasjon om tjenester eller produkter man kan tilby.
Er det en personlig side som er i form av en CV, kan man designe nettsiden mer som nettopp en CV.
Hvor du har undersider som arbeidserfaring, referanser, kurs, utdanninger, m.m.
Du bør også ha det i tankene at nettsiden skal tilpasse seg ulike enheter. Spesielt mobiltelefoner, da de fleste besøker nettsider gjennom slike enheter.
Jeg har skrevet noen ord om nettopp dette i mitt blogginnlegg «Hva betyr det å ha en mobilvennlig nettside?» Les det for å få en bedre forståelse.
3. Programvare
Når du har funnet ut av hvilken funksjoner du skal ha på nettsiden og hvordan du ønsker den skal se ut, og formålet med den. Så er tiden inne for å velge programvaren til nettopp nettsiden din.
De enkleste nettsidene kan bygges med notisblokk og enkel html i denne formen her:
<html>
<body>
Hei! Dette er min nye nettside!
</body>
</html>
Hvis du klipper og limer inn teksten over i en notisblokk på datamaskinen og lagrer den som nettside.html, vil du kunne åpne den i nettleseren din og se hvordan det ser ut.
Du kan etterhvert legge til mer avansert html koder som viser bilder, lenker, menyer, ulik skrifttype og farge. For å få det til å se enda penere ut kan du kombinere dette med CSS.
Skal du ha de mest avanserte funksjonene så bør du lære deg php, javascript, ruby on rails, m.m.
Men det er ikke nødvendigvis at du trenger å bli så god på dette. Det finnes allerede gratis programvare der ute, hvor webdesigner miljøer har gått sammen og utviklet gode løsninger. Nettopp for å gjøre hverdagen til hverandre enklere og utviklingen bedre.
De mest populære er wordpress, joomla og drupbal.
Hvilken du velger, blir helt og holdent avhengig hva du ønsker å oppnå. Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger veiledning.
4. Domenenavn og webhotell
Du har hittil vært opptatt av å utvikle ideen din til en nettside og har kanskje ikke tenkt på hva nettsiden skal hete. Men nå er tiden inne for det.
Det er ikke sikkert det navnet du ønsker er tilgjengelig. Der kan enten en ha kommet opp med navnet før deg og bruker det til sin nettside, eller at en domenehai har fått med seg at du har en bedrift, men ikke en nettside. Du kan prøve å kjøpe domene tilbake, men det kan bli en kostbar affære og i noen tilfeller fånyttes.
Så da må du sette deg ned og tenke ut hvilke domener du kunne tenkt deg.
Når du har gjort det, må du tenke på hvor er det nettsiden din skal være. Du trenger riktignok ikke å kjøpe en storstil server.
Det holder i de fleste tilfeller med å leie et webhotell. Hvilken størrelse og funksjoner du trenger avhenger igjen av hva du har planlagt.
Men skal du gå for en av de mest populære programvarene der ute som wordpress, joomla eller drupbal bør du velge et webhotell som støtter den nyeste PHP versjonen og har støtte for databasene MySQL eller Maria DB.
Det bør også være en FTP mulighet. Dette gir deg muligheten til å laste opp filer fra din datamaskin til webhotellet gjennom et FTP program, som f. eks FileZilla.
5. Innhold
En hjemmeside har liten verdi, hvis det ikke er noe innhold på den. Her bør du ha tenkt på hva som skal stå på de ulike undersidene og ikke glem at et bilde sier mer enn tusen ord.
Skriv på en slik måte at andre ønsker å lese det. Det å skrive på nett handler om å skrive det kort og godt nok. Men ikke for kort, for å gjøre innholdet søkemotorvennlig, bør det være på minst 600 ord.
Søkemotoroptimalisering (SEO) er viktig, for det sørger for at siden din blir funnet av potensielle kunder. Det er litt lite mening å ha en nettside som ingen finner.
6. Sikkerhet
Når du har fått satt opp nettsiden din på et webhotell og domene, samt fylt innhold, bør du nå tenke på hvordan du skal beskytte hjemmesiden din fra uvedkommende. De har gjerne som mål å skade både din nettside og de som besøker den. Dette kan være av ulike motiv, men det er som oftest økonomisk motiv som ligger til grunn.
Som en webdesigner har man et ansvar også for sikkerheten på en nettside. På lik linje som en datamaskin, kan du sette opp en brannmur også på nettsiden din. Her er det utviklet mange ulike løsninger og blir litt avhengig av hvilken programvare du har valgt for din nettside.
Det andre er selvfølgelig å påse at kommunikasjonen mellom din nettside og de besøkende også er beskyttet.
Da bør nettsiden din få seg en SSL protokoll, som er en kryptografiske protokoll som tilbyr sikker kommunikasjon mellom din nettside og kunden. Dette er også bra for søkemotoroptimaliseringen.
Her igjen er det mange ulike valg. For å få en slik SSL protokoll på nettsiden din, trenger du å etablere kontakt med en som tilbyr sertifikater for dette. Her kan pris variere.
Da har du fått 6 ting å tenke på fra den lille webdesign bedriften i Sarpsborg.
Lykke til 🙂
Ta gjerne kontakt