Vi går gjennom «hva er logo?»

av | 10 jul 2024

Velkommen til vår dypdykk i «hva er logo?» om logoens betydning og funksjon! I denne artikkelen vil vi utforske viktigheten av en godt designet logo og hvordan den kan påvirke et merkes image og identitet.


En logo er ikke bare en grafisk representasjon av et firmanavn eller merke; det er et kraftig visuelt symbol som kommuniserer merkevarens verdier, personlighet og kjerneverdier til målgruppen. Ved å lage en unik logo kan en bedrift skille seg fra konkurrentene og skape gjenkjennelse blant kundene sine.


Vi skal se på ulike aspekter ved logodesign, inkludert fargevalg, typografi og form, og hvordan disse elementene kan påvirke hvordan en logo oppfattes. Vi vil også diskutere hvilken rolle logoen har i merkevarebygging og hvordan den kan bidra til å skape en sterk merkevareidentitet.


Bli med oss ​​på denne spennende reisen inn i logoenes verden og oppdag deres betydning og funksjon for et vellykket merke.


Det kjedelige svaret på hva er logo, er at det er en grafisk representasjon av et firmas navn eller merke.

Men for oss er den så mye mer. Den består av symboler, typografi og farger som kombineres for å skape en visuell identifikasjon av selskapet. En logo kan være et av de mest synlige og kraftige elementene i en bedriftsidentitet.

Den kan brukes på alt fra visittkort og skrivesaker til nettsider og reklamemateriell. En godt designet logo kan bidra til å skape gjenkjennelse og skille en bedrift fra konkurrentene.

En logo kan være en kombinasjon av ulike elementer som representerer bedriftens visjon, verdier og kjerneidentitet.


Å lage en effektiv logo krever nøye planlegging, kreativitet og forståelse for bedriftens identitet og målgruppe.

Det er viktig å forstå disse mekanismene for å forstå hva er logo.
Under går vi tar vi for oss de viktigste punktene:


Undersøkelse og analyse: Start med å undersøke og analysere bedriftens identitet, verdier og målgruppe. Forstå hvilke budskap og følelser du ønsker å formidle med logoen og hvordan den skal skille seg fra konkurrentene.


Skisse og eksperiment: Skisser forskjellige ideer og eksperimenter med forskjellige typografier, farger og symboler. Vær kreativ og tenk utenfor boksen for å finne en unik og minneverdig logo.


Forenkle og tydeliggjøre: Forenkle og tydeliggjøre designet ved å fjerne unødvendige detaljer og gjøre logoen lett å lese og skalerbar. En logo skal være tydelig og lett å gjenkjenne, uavhengig av størrelse eller medium.


Test og gjenta: Har du mulighet så test logoen på forskjellige materialer og i forskjellige størrelser for å sikre at den fungerer bra i forskjellige sammenhenger. Vær forberedt på å gjøre justeringer og iterasjoner basert på tilbakemeldinger fra interessenter og målgrupper.


Profesjonell hjelp: Hvis du ikke har designferdigheter eller et kreativt sinn, kan det være verdt å ansette en profesjonell grafisk designer for å lage en logo som passer dine behov og mål. Vi i Gartit Creative kan selvfølgelig hjelpe deg med dette.

Når det kommer til hva er logo? Er det flere designprinsipper å vurdere for å skape en visuelt tiltalende og effektiv logo.
Vi går som i ovennevnte innlegg, gjennom noen av det vi mener er de viktigste prinsippene:


Enkelhet: En logo skal være enkel og lett å gjenkjenne. Unngå overflødige detaljer og komplekse elementer som kan gjøre logoen vanskelig å forstå eller lese.


Balanse: Skap balanse i logoen ved å fordele visuelle elementer jevnt over overflaten. En velbalansert logo gir et inntrykk av stabilitet og profesjonalitet.


Kontrast: Bruk kontrastfarger og typografi for å gjøre logoen tydelig og lett å lese. En logo skal være lesbar og synlig både i farger og svart/hvitt.


Proporsjoner: Sørg for at elementene i logoen er proporsjonale og harmoniske. En logo med godt proporsjonerte elementer skaper et estetisk tiltalende inntrykk.


Originalitet: Streb etter originalitet og unngå å lage en logo som ligner på andre. En unik logo er med på å differensiere bedriften og skape gjenkjennelse.

Vanlige feil å unngå i logo design


Når det kommer til «hva er logo», er det viktig å unngå noen vanlige feil som kan påvirke logoens effektivitet og gjennomslagskraft.
Dette blir nesten en motsetning til alt som ble nevnt om prinsipper, men vi tar det for det, for vi ser at disse feilene går igjen:


For mye detaljer: Unngå å overbelaste logoen med for mye detaljer eller komplekse elementer. En logo skal være enkel og lett å kjenne igjen.


Uleselig typografi: Sørg for at typografien i logoen er leselig og tydelig. Uleselig typografi kan gjøre det vanskelig å forstå eller lese logoen.


Feil skalering: Sørg for at logoen fungerer bra i forskjellige størrelser og skalaer riktig. En logo som ikke er skalerbar kan miste sin klarhet og effektivitet. Dette tar en designer seg som regel av, men pass på at du får det vi kaller vektoriserte filer, de kan være i SVG, AI, PDF og EPS.


Farger: Bruk av feil farger kan påvirke logoens budskap og assosiasjoner. Sørg for at fargene i logoen stemmer overens med bedriftens identitet og merkevare og hold deg helst til maksimalt 3 farger.


Kopiere andres logoer: Unngå å kopiere eller etterligne andres logoer. En unik logo er med på å differensiere bedriften og skape gjenkjennelse. Hvis den ligner på en annen, så mister den sin effekt. Men det er selvfølgelig lov å la seg inspirere.

Eksempler på vellykkede logoer og deres betydning


For å inspirere deg og få deg til å forstå betydning av hva er logo? Vil vi trekke frem noen eksempler på vellykkede logoer som har blitt ikoniske i sine bransjer. 


Apple: Apple-logoen er en enkel, abstrakt epleform som har blitt synonymt med innovasjon, kvalitet og brukervennlighet. Det representerer Apples fokus på enkelhet og eleganse i produktene sine.


Nike: Nike-logoen er en enkel, buet form som representerer bevegelse og fremovertenkning. Den representerer også Nike som et merke for sport og ytelse.


Coca-Cola: Coca-Cola-logoen er en bølgeskrift som har blitt et ikon i drikkevareindustrien. Den representerer Coca-Colas klassiske og tidløse merke.


McDonald’s: McDonald’s-logoen består av de gule buene som danner en «M». Det representerer McDonald’s som et globalt hurtigmatselskap og har blitt et symbol på hurtigmat generelt.

Selv om vi har bare beskrevet logoene over, så har du som leser garantert sett dem før og visste akkurat hvilke vi snakket om, bare ved å nevne navnet til selskapet. Det viser hvilke merkeidentitet de har klart å bygge med logoen sin.

Noe som fører oss til neste tema.

Hvordan bruke logoen til å bygge merkeidentitet


En logo er en viktig del av å bygge en sterk merkeidentitet og henger tett med «hva er logo».

Her er noen måter å bruke logoen til å bygge merkevareidentitet:


Konsistens: Bruk logoen konsekvent på tvers av alle selskapets materialer og kanaler. Dette inkluderer visittkort, skrivesaker, nettsider, sosiale medier og reklamemateriell. Ved å være konsekvent skaper du en sterk merkeidentitet og anerkjennelse blant kundene.


Integrasjon: Integrer logoen med andre merkeelementer, som fargepalett, typografi og grafiske elementer. Dette bidrar til å skape en enhetlig og sammenhengende merkeidentitet.


Tilpasning: Tilpass logoen til ulike kanaler og materialer. Sørg for at logoen fungerer godt i forskjellige størrelser og formater og bevarer dens klarhet og effektivitet.


Historiefortelling: Bruk logoen som en del av merkevarens historie. Fortell historien bak logoen og hvordan den representerer selskapets verdier og identitet.

Når det kommer til historiefortelling, så er noen logoer tidsløse, mens andre trenger å «freshes» litt. Det tar vi opp i neste punkt.

Oppdatere eller endre en eksisterende logo – når og hvordan?


Det er ulike grunner til at et selskap kan velge å oppdatere eller endre sin eksisterende logo.
Og det å vite når trenger det og hvordan har veldig mye å si i din forståelse av «hva er logo»:


Utdatert design: Hvis logoen har et utdatert design, kan det være på tide å oppdatere den for å holde den moderne og relevant. Dette kan bety å gjøre mindre justeringer eller lage et helt nytt design basert på selskapets nye visjon og identitet. Noen norske selskap som har i nyere tid ordnet sin utdaterte logo er blant annet DNB, Norwegian og Oslo Kommune.


Endring i bedriftsfokus: Hvis bedriften har endret fokus eller tilbud, kan det være nødvendig å endre logoen for å representere det nye fokuset bedre. Dette kan bety å endre farger, typografi eller symboler for bedre å kommunisere selskapets nye virksomhet. Et norsk eksempel på det er kanskje gamle NSB som ble til VY.


Målbilde: Hvis bedriften har satt seg nye mål og visjoner, kan det være nødvendig å endre logoen for å representere disse målene bedre. Dette kan bety å skape et nytt design som bedre kommuniserer selskapets nye retning og ambisjoner.


Hvis du bestemmer deg for å oppdatere eller endre din eksisterende logo, er det viktig å involvere interessenter og målgruppe i prosessen.

Ta tilbakemeldinger og innspill fra disse gruppene og bruk dem som en guide for å lage en logo som best representerer bedriftens nye identitet og mål.

Noen avsluttende ord


En logo spiller en avgjørende rolle for å skape anerkjennelse og differensiere et selskap eller merke. Ved å lage en effektiv og visuelt tiltalende logo kan bedriften kommunisere sin identitet, verdier og budskap til målgruppen.


Det er viktig å vurdere ulike designprinsipper og unngå vanlige feil når man lager en logo. Ved å bruke logoen konsekvent og integrere den med andre merkeelementer, kan selskapet bygge en sterk merkevareidentitet og skape kundelojalitet.


Dersom det blir nødvendig å oppdatere eller endre en eksisterende logo, er det viktig å involvere interessenter og målgruppe i prosessen. Ved å ta tilbakemeldinger og innspill fra disse gruppene kan bedriften lage en logo som best representerer dens nye identitet og mål.


Ved å forstå betydningen og funksjonen til en logo, kan selskapet dra nytte av dette kraftige verktøyet til å bygge en sterk merkevareidentitet og skille seg fra konkurrentene. En godt designet logo kan bli et ikon som representerer selskapet og dets verdier, og skaper anerkjennelse og lojalitet blant kundene.

Ønsker du varsel om slike innlegg og ekslusive tilbud?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skroll til toppen