En guide til webhotell

av | 26 jan 2024

Velkommen til vår guide om webhotell og hvordan du velger den rette for din nettside. Å velge riktig webvert er avgjørende for å sikre at nettstedet ditt er raskt, sikkert og tilgjengelig for de besøkende. Men med så mange alternativer der ute, kan det være forvirrende å vite hvilken webvert som passer best for deg.


I denne guiden vil vi gå gjennom alt du trenger å vite om webhotell, fra hva det er og hvordan det fungerer til ulike typer hosting og hvilken som er best for deg. Vi vil også se på viktige faktorer å vurdere når du velger webhotell, som sikkerhet, ytelse, kundestøtte og pris.


Enten du er en erfaren nettutvikler eller nybegynner, kan denne veiledningen hjelpe deg å ta en god avgjørelse for nettstedet ditt. La oss dykke inn og hjelpe deg med å velge riktig webhotell som passer dine behov og mål.

Ulike typer webhotell


Det første trinnet når du velger en webvert er å forstå de forskjellige typene som er tilgjengelige. Her er noen vanlige typer webhotell:

 1. Delt webhotell: Dette er den mest grunnleggende og rimelige typen webhotell. Med delt webhotell deler du serverressurser med andre nettsteder. Dette kan påvirke ytelsen og hastigheten til nettstedet ditt, spesielt hvis andre nettsteder på samme server har høy trafikkbelastning. Delt webhotell er vanligvis best for små nettsteder og nybegynnere.

 2. Virtual Private Server (VPS): En VPS er en virtuell maskin som fungerer som sin egen dedikerte server. Du deler fortsatt fysisk maskinvare med andre brukere, men nettstedet ditt har flere ressurser og bedre ytelse enn med delt webhotell. VPS er et godt alternativ for nettsider med høyere trafikk og mer krevende behov.

 3. Dedikert webhotell: Med dedikert webhotell får du en hel fysisk server til nettstedet ditt. Dette gir maksimal ytelse og fleksibilitet, men det er også den dyreste typen webhotell. Dedikert webhotell er hovedsakelig egnet for store selskaper og nettsteder med høy trafikk.

 4. Skybasert webhotell: Skybasert webhotell bruker en samling servere for å distribuere ressurser og administrere trafikkbelastningen. Dette gjør det mulig å skalere opp eller ned etter behov og gir høy tilgjengelighet og pålitelighet. Skybasert webhotell er populært blant bedrifter og nettsteder som trenger å håndtere store mengder trafikk.


 5. Nå som vi har gått gjennom de forskjellige typene webhotell, kan vi gå videre til å se på viktige faktorer å vurdere når du velger webhotell.

Faktorer å vurdere


Når du skal velge et webhotell, er det flere faktorer du bør vurdere for å finne det beste alternativet for nettstedet ditt.

Her er noen viktige faktorer å vurdere:

 1. Sikkerhet: Det er viktig å velge en webvert som tilbyr sikkerhetsfunksjoner som brannmurer, SSL-sertifikater og vanlige sikkerhetskopier. Nettstedet ditt og dets data må beskyttes mot potensielle trusler og angrep.

 2. Ytelse: En rask og pålitelig nettside er avgjørende for å beholde besøkende og rangere høyt på søkemotorene. Velg en webvert som tilbyr nok serverressurser og raske lastetider for å sikre optimal ytelse.

 3. Kundestøtte: Du vil ha tilgang til pålitelig og responsiv kundestøtte hvis noe går galt med nettstedet ditt. Sjekk at webverten tilbyr support gjennom ulike kanaler og har gode anmeldelser når det gjelder support kvalitet.

 4. Pris: Pris er selvfølgelig en viktig faktor å vurdere, men ikke den viktigste. Sammenlign forskjellige selskaper og deres priser for å finne den beste verdien for dine behov.

Forståelse av båndbredde og lagringsmuligheter


Når du velger et webhotell er det viktig å forstå begrepene båndbredde og lagring.

Her er en kort forklaring av disse begrepene:

Båndbredde: Båndbredde refererer til mengden data som kan overføres mellom nettstedet ditt og besøkende over en periode, vanligvis per måned. Hvis nettstedet ditt har mye trafikk eller inneholder tunge filer, som bilder eller videoer, trenger du nok båndbredde til å sikre at nettstedet ditt laster raskt og jevnt for besøkende.

Lagring: Lagring refererer til hvor mye plass som tilbys for å lagre nettstedsfiler, databaser og e-poster. Hvis nettstedet ditt inneholder mange filer eller hvis du planlegger å ha en omfattende nettbutikk med mange produkter, trenger du nok lagringsplass til å romme alt innholdet.

Det er viktig å velge et selskap som tilbyr nok båndbredde og lagringsplass for å passe dine behov.

Nøkkelfunksjoner å se etter i en webhotellpakke


Når du velger en webhotellpakke, er det flere viktige funksjoner du bør se etter, under har vi listet opp de viktigste.

 1. E-postfunksjoner: Sjekk om pakken inkluderer e-posttjenester og hvor mange e-postkontoer du kan ha. Det er også greit å se etter funksjoner som spamfiltre og nettbasert e-posttilgang.

 2. Enkel installasjonsprosess: Se etter enkel installasjonsprosess for populære CMS-plattformer som WordPress, Joomla eller Drupal. Dette gjør det enklere å komme i gang med nettsiden din. Alternativ kan vi hjelpe deg med å komme i gang.

 3. Sikkerhetskopier og gjenoppretting: Sjekk om pakken inkluderer regelmessige sikkerhetskopier av nettstedet ditt og muligheten til å enkelt gjenopprette det ved behov.

 4. Oppetidsgaranti: Se etter en webvert som tilbyr høy oppetidsgaranti for å sikre at nettstedet ditt er tilgjengelig for besøkende mesteparten av tiden.
  Det er også viktig å lese anmeldelser og vurderinger for å få en bedre forståelse av webvertens kvalitet og pålitelighet. Et google søk pleier å gi en del svar, men sjekk også nettsider som Trustpilot.

Vanlige feil å unngå når det kommer til webhotell


Når det gjelder å velge webhotell, kan det være noen vanlige feil du bør unngå og som vi ser ofte en del gjør.

 1. Velge det billigste alternativet: Å velge en webvert basert kun på pris kan føre til dårlig ytelse og støtte. Tenk på verdien du får for prisen i stedet for bare å fokusere på kostnadene.

 2. Fokuserer ikke på sikkerhetsfunksjoner: Sikkerhet er avgjørende for å beskytte nettstedet ditt og dets data. Undersøk nøye webvertens sikkerhetsfunksjoner for å sikre at de oppfyller dine behov.

 3. Sjekker ikke kvaliteten på kundestøtten: Å ha tilgang til pålitelig og responsiv kundestøtte er viktig hvis noe går galt med nettstedet ditt. Sjekk at webvertens kundestøtte kvalitet er god og at de tilbyr støtte gjennom ulike kanaler.

 4. Leser ikke avtalen nøye: Les webvertens avtale nøye for å forstå deres retningslinjer og eventuelle restriksjoner. Dette kan hjelpe deg å unngå ubehagelige overraskelser i fremtiden.


 5. Ved å unngå disse vanlige feilene kan du gjøre et bedre valg og sikre at nettstedet ditt er i gode hender.

Noen avsluttende ord


Nå har vi vært gjennom ting du trenger å tenke på når du skal velge webhotell. Hvem du velger handler om så mye mer enn bare pris. Det handler om ressurser, sikkerhet, behov og kvaliteten på kundestøtten. Andre kunder er som regel de beste kildene til informasjon om et selskap.

Vi i Gartit Creative skjønner at dette er kanskje ikke alltids like lett for alle å vurdere på egen hånd. Til tross for at vi har forsøkt å hjelpe til med det gjennom vår guide.

Derfor tilbyr vi driftspakker tilpasset våre kunders behov og som er oppskalerbare.

Her har vi inkludert alt i ett, slik at våre kunder kan konsentrere seg om det de kan best, nemlig fokusere på å vokse bedriften sin. Ta gjerne kontakt med oss for mer veiledning eller tegning av en driftspakke avtale. Vi har spesialisert oss på wordpress, men kan også hjelpe til med andre typer CMS.

Ønsker du varsel om slike innlegg og ekslusive tilbud?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skroll til toppen