Alt du trenger å vite om teknisk SEO

av | 12 jun 2024

Når det kommer til å optimalisere nettsiden din for søkemotorer, er teknisk SEO en av de viktigste elementene. Teknisk SEO handler om å sikre at en nettside oppfyller de tekniske kravene som søkemotorer setter for å kunne indeksere og rangere siden din høyt. Her skal vi dykke ned i hva teknisk SEO er, hvorfor det er viktig, og hvilke tiltak du kan gjøre for å forbedre din egen nettside.

1. Hva er teknisk SEO?

Teknisk SEO refererer til de tekniske aspektene av en nettside som kan påvirke søkemotorens evne til å gjennomsøke og indeksere innholdet på siden. Dette inkluderer alt fra nettstedets hastighet, struktur og sikkerhet, til bruken av meta-tags og XML-sitemaps.

2. Hvorfor er teknisk SEO viktig?


 1. Bedre indeksering: Søkemotorer må kunne finne og forstå innholdet på nettsiden din for å kunne rangere den. God teknisk SEO sikrer at søkemotorene enkelt kan navigere på siden og indeksere innholdet korrekt. 2. Raskere nettside: Hastigheten på nettsiden din påvirker ikke bare brukeropplevelsen, men også rangeringen i søkemotorer. En rask nettside vil ofte få en høyere rangering enn en treg. 3. Sikkerhet og troverdighet: Søkemotorer som Google prioriterer sikre nettsider. Å ha et SSL-sertifikat (HTTPS) på nettsiden din er en viktig del av teknisk SEO som gir brukerne trygghet og forbedrer rangeringen din. 4. Bedre brukeropplevelse: Teknisk SEO forbedrer brukeropplevelsen ved å gjøre siden mer responsiv og enklere å navigere. Dette kan resultere i lengre besøk og lavere avvisningsrate.


Har du lest vår guide om pris på SEO?

3. Viktige elementer i teknisk SEO

Her er noen sentrale elementer innen teknisk SEO som du bør fokusere på for å forbedre nettsidens synlighet og ytelse:

3.1 Nettstedets hastighet

Nettsidehastighet er kritisk både for brukeropplevelsen og for SEO. Du kan forbedre hastigheten på siden din ved å optimalisere bilder, bruke en rask hosting, og minimere bruk av tunge scripts.

 • Bruk av cache: Implementer caching for å redusere lastetiden for gjentatte besøk.
 • Optimalisering av bilder: Komprimer bilder og bruk riktige filformater for å redusere lastetiden.
3.2 Mobilvennlighet

Med økende bruk av mobile enheter er det avgjørende at nettsiden din er mobilvennlig. Google bruker «mobile-first indexing», noe som betyr at mobilversjonen av siden din er det primære utgangspunktet for rangering.

 • Responsivt design: Sørg for at nettsiden tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser og enheter.
 • Mobilhastighet: Optimaliser nettsiden for rask innlasting på mobile enheter.

Les mer om hva det betyr å ha en mobilvennlig nettside!

3.3 Sikkerhet

Sikkerhet er en viktig faktor for både brukere og søkemotorer. En sikker nettside beskytter brukernes data og gir dem en følelse av tillit.

 • HTTPS: Sørg for at nettsiden din bruker HTTPS, noe som signaliserer at nettsiden er sikker og at dataene er kryptert.
 • Sikkerhetsoppdateringer: Hold programvaren på nettsiden oppdatert for å unngå sårbarheter.
3.4 URL-struktur

En klar og forståelig URL-struktur hjelper både søkemotorer og brukere med å navigere på nettsiden din.

 • Beskrivende URL-er: Bruk korte, beskrivende URL-er som inkluderer fokusordene dine.
 • Kanoniske URL-er: Unngå duplisert innhold ved å bruke kanoniske URL-er for å spesifisere den primære versjonen av en side.
3.5 XML-sitemap og robots.txt

En XML-sitemap hjelper søkemotorene med å forstå strukturen på nettsiden din og hvilke sider som er viktigst.

 • Oppdaterte sitemaps: Sørg for at sitemapen din er oppdatert og inkluderer alle viktige sider.
 • Robots.txt: Bruk en robots.txt-fil for å kontrollere hvilke deler av nettsiden din søkemotorene skal indeksere.
3.6 Strukturerte data

Strukturerte data hjelper søkemotorene med å forstå innholdet på nettsiden din bedre, noe som kan forbedre rangeringen din.

 • Bruk av schema markup: Implementer schema markup for å gi søkemotorene mer informasjon om innholdet ditt.

4. Konklusjon

Teknisk SEO er en avgjørende del av enhver SEO-strategi. Ved å sikre at nettsiden din er rask, sikker og lett å navigere, kan du forbedre både brukeropplevelsen og rangeringen i søkemotorene. Start med å gjennomgå de tekniske aspektene ved din egen nettside, og implementer de nødvendige endringene for å sikre at du oppfyller de beste praksisene for teknisk SEO.

Enten du driver en blogg, en nettbutikk, eller en annen type nettside, vil fokus på teknisk SEO hjelpe deg med å nå målene dine og tiltrekke flere besøkende. Sørg for å holde deg oppdatert på de nyeste trendene og teknikkene innen teknisk SEO for å sikre at nettsiden din alltid presterer på sitt beste.

Ved å følge disse rådene kan du sørge for at din nettside oppfyller de tekniske kravene til søkemotorene og forbedrer rangeringen din. Husk, teknisk SEO er en kontinuerlig prosess som krever jevnlig vedlikehold og oppdatering for å holde tritt med endringene i søkemotorenes algoritmer.

Ønsker du varsel om slike innlegg og ekslusive tilbud?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skroll til toppen