Hva er SEO?

av | 16 okt 2024

SEO, eller søkemotoroptimalisering, er et begrep du sannsynligvis har hørt før, men hva er seo egentlig? Hvis du vil at din nettside skal dukke opp høyt på søkemotorer som Google uten å betale for annonser, er SEO veien å gå. La oss dykke inn i hva er SEO, og hvorfor det kan være nøkkelen til suksess for din bedrift.

søkemotor norge
 Markedsandel søkemotorer i Norge Aug 2023 – Aug 2024 i følge statcounter

Før vi fortsetter, så er det greit å påpeke at det finnes langt flere søkemotorer enn Google, men siden det er den som er mest brukt i Norge, har vi fokus på den.

Hva er SEO, og hvorfor bør du bry deg?

SEO handler kort sagt om å tilpasse nettstedet ditt slik at søkemotorer som Google forstår at det er relevant for folks søk.

Hver gang noen søker etter noe på nettet, sender Google ut små «edderkopp»-roboter som også er kjent som webcrawlers for å skanne millioner av nettsider og finne de beste svarene. SEO hjelper deg med å være et av disse svarene, eller rettere sagt, det gjelder roboten til Google å forstå hva du tilbyr. Du ønsker å være relevant og havne på første siden til søkemotoren.

Dette er avgjørende fordi over 90 % av folk aldri klikker forbi første side med resultater. Hvis du ikke er der, eksisterer du nesten ikke i den digitale verden.

Man kan selvfølgelig bedrive SEO også i sosiale medier som facebook, Tiktok og andre plattformer som YouTube, men det blir litt utenfor tema for denne gjennomgangen. Selv om det er på en måte innenfor hva er SEO.

Hvordan fungerer SEO?

For å forstå hva er SEO, så må du forstå hvordan søkemotorer fungerer. Søkemotorer som Google bruker komplekse algoritmer for å rangere nettsider. De ser på alt fra nøkkelord til hvor rask siden din laster, og hvor lenge brukere blir på siden din før de klikker tilbake. Det er her SEO kommer inn i bildet – en god SEO-strategi sørger for at alle disse faktorene er på plass.

SEO kan deles opp i tre hovedområder:

  • 1. On-page SEO: Dette handler om alt du kan gjøre på selve siden for å gjøre den mer attraktiv for søkemotorer. For eksempel må du bruke relevante nøkkelord i overskrifter og brødtekst, men også sørge for at nettstedet er lett å navigere og gir gode brukeropplevelser.


  • 2. Off-page SEO: Her handler det om å bygge nettstedets autoritet. Dette skjer hovedsakelig gjennom lenkebygging – jo flere pålitelige nettsider som peker til din side, desto bedre rangerer du. Lenkebygging er en av de mest effektive måtene å forbedre synligheten på, men her er det noen fallgruver. Vær forsiktig hvis noen tilbyr deg å kjøpe lenker. Dette er i strid med Googles retningslinjer og kan skade SEO arbeidet ditt i lengden.
  • 3. Teknisk SEO: Selv om brukere ikke ser det, spiller tekniske faktorer en stor rolle for SEO. Dette inkluderer å sikre at nettstedet ditt laster raskt, er mobilvennlig, og at Google enkelt kan indeksere sidene dine. Hvis du vil lære mer, har vi alt skrevet en artikkel om alt du trenger å vite om teknisk SEO.


Nøkkelord: Din vei til synlighet

Når vi snakker om SEO, kan vi ikke komme utenom nøkkelord. Tenk deg at nøkkelordene er broene mellom det folk søker etter, og nettstedet ditt. Hvis du selger treningsutstyr, kan relevante nøkkelord være «beste treningsutstyr» eller «kjøpe joggesko online». Når disse nøkkelordene integreres naturlig i innholdet ditt, øker sjansen for at Google oppdager deg når noen søker etter disse tingene.

Men husk – det handler ikke om å fylle nettsiden din med nøkkelord. Google har blitt smartere, og ser også på konteksten og relevansen av innholdet ditt.

Hvorfor er SEO viktig for deg?

SEO er mer enn bare et trendy ord på nett. Det kan bokstavelig talt endre hvordan bedriften din tiltrekker kunder.

Her er hvorfor det er viktig:

  • Mer trafikk: Jo høyere du rangerer, jo flere besøkende får du. Det er så enkelt. Brukere stoler ofte på de første resultatene de ser.
  • – Langsiktig verdi: Mens betalte annonser slutter å virke så snart du slutter å betale, kan godt SEO-arbeid gi deg gratis trafikk i lang tid fremover.

  • Bygger troverdighet: Et nettsted som rangerer høyt i Google, oppfattes som mer pålitelig. Google vil ikke sende brukere til dårlige sider, så høy rangering gir automatisk autoritet.
  • – Bedre brukeropplevelse: SEO handler ikke bare om å blidgjøre Google, men også om å forbedre opplevelsen for dine besøkende. En rask, mobilvennlig nettside med godt innhold gir brukerne det de leter etter – og det liker Google.


Hvordan komme i gang med SEO

Hvis du lurer på hvordan du kan implementere SEO-strategier på ditt nettsted, her er en rask guide for å komme i gang:

  • 1. Start med nøkkelordsanalyse: Finn ut hva dine potensielle kunder søker etter. Verktøy som Google Keyword Planner kan hjelpe deg med å finne relevante søkeord.
  • 2. Optimaliser innholdet: Sørg for at dine nøkkelord integreres naturlig i tekstene, men pass på at du ikke overdriver. Google straffer det som kalles «Nøkkelords staffing» «keyword stuffing» – det handler om balanse.
  • 3. Bygg autoritet med lenker: En av de mest effektive måtene å øke rangeringen på er å få andre nettsteder til å lenke til din side. Men husk som tidligere nevnt, det er kvalitet som teller – lenker fra relevante og troverdige kilder har mest verdi.
  • 4. Overvåk utviklingen din: Bruk verktøy som Google Analytics for å følge med på hvordan SEO-strategien din fungerer, og juster etter behov.

Fremtiden for SEO

SEO er i stadig endring. Med introduksjoner som kunstig intelligens og stemmesøk, blir SEO mer avansert. Google blir smartere, og det holder ikke lenger å bare optimalisere for nøkkelord. Fremtidens SEO handler om å forstå brukerintensjoner og levere ekte verdi gjennom kvalitetsinnhold​.

Avslutning

Så, hva er SEO egentlig? Det er din billett til å bli sett på nettet uten å måtte bruke penger på annonser. Ved å implementere en solid SEO-strategi kan du tiltrekke flere besøkende, bygge autoritet i din nisje, og forbedre brukeropplevelsen. Ikke bare vil dette hjelpe deg med å rangere høyere i søkemotorene, men det vil også gi langsiktige fordeler som gjør at din bedrift kan vokse organisk over tid.

Skulle du trenge hjelp med dette, står vi i Gartit Creative klar til å bistå, ikke nøl med å ta kontakt.

Ønsker du varsel om slike innlegg og ekslusive tilbud?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skroll til toppen