Er nettsiden trygg? Sikre din digitale plattform

av | 3 jul 2024

I dagens digitale landskap er sikkerhet på nett viktigere enn noen gang. En av de mest stilte spørsmålene fra både enkeltpersoner og bedrifter er: «Er nettsiden trygg?» Svaret på dette spørsmålet kan ha stor betydning for din personlige informasjon, virksomhetens omdømme, og ikke minst for besøkendes trygghet. Denne artikkelen vil gi deg innsikt i hvordan du kan sikre nettsiden din, identifisere potensielle trusler, og hvorfor det er avgjørende å prioritere nettsikkerhet.


Så hvorfor alltids spørre seg er nettsiden trygg?

Nettsikkerhet handler om å beskytte informasjon som overføres, lagres eller behandles via nettsider og digitale plattformer. Er nettsiden trygg, så beskyttes brukernes personopplysninger mot uautorisert tilgang, bruk, avsløring, forstyrrelse, modifisering eller ødeleggelse. En sikker nettside er ikke bare et krav for å opprettholde brukernes tillit, men det er også en forutsetning for å overholde lovgivning som GDPR (General Data Protection Regulation) og andre datasikkerhetsregler. Når du har en egen nettside har du også ansvar for dine besøkendes data, uavhengig av hvilke plattform du bruker.


Tegn på at nettsiden din er trygg


SSL/TLS-sertifikat: En av de enkleste måtene å se om en nettside er trygg på, er å sjekke om den har et SSL/TLS-sertifikat. Dette ser du ved at URL-en begynner med «https://» i stedet for «http://», og det er et hengelåsikon ved siden av adressen. SSL/TLS krypterer dataene som overføres mellom brukerens nettleser og serveren, noe som sikrer at sensitive opplysninger, som kredittkortnummer og passord, ikke kan fanges opp av uvedkommende.

 

SSL Gartit Creative
Hengelåsen viser at all kommunikasjon mellom nettsiden og brukeren er kryptert.

 


  1. Oppdatert programvare: En annen viktig indikator på en trygg nettside er at programvaren, inkludert CMS (Content Management System) og plugins (utvidelser), er oppdatert. Hackere utnytter ofte sårbarheter i utdatert programvare for å få tilgang til nettsider.

  2. Bruk av sterke passord: En sikker nettside bruker sterke, unike passord for å beskytte brukerkontoer og administrative funksjoner. Det er også lurt å aktivere tofaktorautentisering (2FA) for ekstra beskyttelse.

  3. Sikkerhetskopiering: Regelmessig sikkerhetskopiering av data sikrer at du kan gjenopprette nettsiden din raskt dersom noe går galt. Dette beskytter mot datatap på grunn av hacking, programvarefeil eller menneskelige feil.

  4. Skanning etter sårbarheter: Regelmessig skanning av nettsiden for sårbarheter kan identifisere sikkerhetshull før de blir utnyttet av ondsinnede aktører. Det finnes flere verktøy som kan hjelpe med dette, både gratis og betalte løsninger.

Hvordan kan du forbedre nettsikkerheten?

  1. Installer en brannmur: En webapplikasjonsbrannmur (WAF) beskytter nettsiden din mot en rekke angrep ved å filtrere og overvåke innkommende trafikk. Dette kan forhindre angrep som SQL-injeksjon og cross-site scripting (XSS).

  2. Overvåk nettsiden for trusler: Bruk et overvåkingsverktøy for å oppdage mistenkelig aktivitet på nettsiden din. Dette kan inkludere uvanlige påloggingsforsøk, endringer i filstruktur eller uautoriserte endringer i innhold.

  3. Implementer sikkerhetsprotokoller: Sørg for at nettsiden din følger sikkerhetsprotokoller som Content Security Policy (CSP) for å beskytte mot angrep som XSS. Dette gjør det vanskeligere for angripere å injisere ondsinnet kode på nettsiden din.

  4. Utdann brukerne: Gjør brukerne oppmerksomme på sikkerhetspraksis, som hvordan de kan lage sterke passord og gjenkjenne phishing-forsøk. Dette reduserer risikoen for menneskelige feil som kan kompromittere nettsikkerheten.

Eksterne ressurser for å sikre nettsiden

For å sikre at nettsiden din er trygg, kan det være nyttig å konsultere eksterne ressurser som tilbyr ekspertise innen nettsikkerhet. Det er mange ulike aktører der ute som tilbyr dette, men vi skal ikke legge skjul på at Gartit Creative også tilbyr denne tjenesten som en del av driftspakkene basis, pro og premium.

Noen avsluttende ord

For sikring av nettsiden din er ikke bare viktig for å beskytte sensitiv informasjon, men det er også avgjørende for å opprettholde tilliten fra besøkende og overholde lovpålagte krav.

Ved å implementere grunnleggende sikkerhetstiltak som SSL/TLS-sertifikater, oppdatert programvare, og sikkerhetskopiering, kan du redusere risikoen for sikkerhetsbrudd betydelig. Ved å følge beste praksis og holde seg oppdatert med de nyeste sikkerhetstrendene, kan du svare trygt på spørsmålet «Er nettsiden trygg?»

Ønsker du varsel om slike innlegg og ekslusive tilbud?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skroll til toppen